Faethoussa’s Weblog

Ἔπη ἔρποντά τε καὶ αἰνιττόμενα, νήπιά τε καὶ ἀφηρημένα καὶ ποτε πτερόντα.

Για την αλήθεια, ρε γαμότο…

Posted by faethoussa στο Φεβρουαρίου 15, 2008

                                           

           

    Πολλά λέγονται, πολλά επιχειρούνται, εις πολλά αι ελπίδες με τη νέα χρονιά, ακαδημαϊκή, σχολική, πολιτική, κοινωνική, εκκλησιαστική, καλλιτεχνική κτλ.

 Σε προηγούμενο άρθρο μου παρουσίασα  τη σημασία  που είχε για  μας τους καθηγητές και κατ’ επέκταση και  στη μορφή και ανάπτυξη της ιστοσελίδας  η συμπεριφορά της  μέχρι πρότινος διευθύντριας του  3ου  Γυμνασίου  Κερατσινίου, κ. Μ. Βογιατζή.   Σήμερα θέλω να   τονίσω και να επαινέσω  για την  ανάπτυξη της ιστοσελίδας  και τους  τεχνίτες της.  

Αρχίζοντας από τον πρωτομάστορα, τον  Αλέξανδρο  Τοπαλίδη που  ξημεροβραδιαζότανε να μεταφράζει όρους και να δοκιμάζει συστήματα ηλεκτρονικά, κομπιουτερικά και παρόμοια  (που η άγνοιά μου με αναγκάζει να τα ονοματίζω έτσι, με μια δόση  -φαινομενικής  όμως μόνο -περιφρόνησης γιατί  ως όμφακες  δεν τα κατέχω και δεν τα εξουσιάζω), για να είναι διαρκώς η σελίδα ζωντανή, προσβάσιμη, μοντέρνα, εύχρηστη, να έχει αισθητική και λειτουργικότητα.

  

Συνεχίζοντας με εμένα που από μέλος του συλλόγου καθηγητών του σχολείου και υπεύθυνη σε ένα τομέα όπως όλοι οι συνάδελφοι έγινα  και  ‘δημοσιογράφος’ μέσα κι έξω από το σχολείο.

  Μέσα στο σχολείο παρακολουθώντας και καταγράφοντας μόνη ή με μαθητές  όσα γεγονότα μπορούσα ώστε να τα μετατρέπω σε  κείμενα  σχολιαστικά, παραδειγματικά, παραινετικά, εγκωμιαστικά,  συγκρουσιακά  ή αναμνηστικά και ιστορικά του σχολείου. 

Έξω από το σχολείο,   πάντα και συστηματικά,  σε όποια  είτε διάλεξη, παρουσίαση βιβλίου είτε συναυλία, κινηματογραφική προβολή  ή θεατρική παράσταση    βρέθηκα  έκανα συλλογή υλικού ζητώντας από ομιλητές  μουσικολόγους ή σκηνοθέτες, διοργανωτές ή επιστήμονες  να  μου διαθέτουν τα κείμενά  τους για την ανάπτυξη της ιστοσελίδας μας

  Ώρες και ώρες απαιτήθηκαν  για να  γίνει η ιστοσελίδα μια ηλεκτρονική εφημερίδα ή ένα ηλεκτρονικό περιοδικό, με άρθρα από εφημερίδες,  περιοδικά, βιβλία, καταλόγους νέων βιβλίων, με άρθρα για μουσική δισκογραφία και καλλιτεχνικά γεγονότα,  από μαθητές για μαθητές, από καθηγητές για μαθητές, από καθηγητές για καθηγητές και για τη σχολική και διασχολική κοινότητα, με αφορμές για συζητήσεις παιδαγωγικές, κοινωνικές, επιστημονικές.

 Κοντά σ’ αυτά και οι ατέλειωτες ώρες  της αντιγραφής και της ανάρτησης.

Τρίτον:  το έργο του συναδέλφου Κώστα Παλιαρούτη. Ο Κώστας σιγανά και ταπεινά, χωρίς τυμπανοκρουσίες έδωσε στη σελίδα  μια πιο επιστημονική εκπαιδευτική διάσταση με τα άρθρα του για το σχολείο  Σάμερχιλ, την Ιλιαδική μήνι, το μυθολογικό λεξικό και τις διαθεματικές εργασίες.

Και τέταρτο, θέλω και να ευχαριστήσω  ακόμα μια φορά  τις συναδέλφους   Γαρεφαλάκη  Μ. και Γρηγορέα Κ. που αγρυπνούσαν  σημειώνοντας γεγονότα εκδηλώσεων μέσα στο σχολείο και  έδωσαν από τους πρώτους  εργασίες τους  για τον εμπλουτισμό της ιστοσελίδας.

  

«Τα κείμενα είναι προορισμένα να τέρπουν καταφάσκοντας, να εξεγείρουν ανατρέποντας,  να προβληματίζουν θέτοντας ερωτήματα ή  απλώς να διδάσκουν με την αρετή τους. Ο κύριος, όμως προορισμός τους είναι να δημιουργούν συνθήκες για μια καλύτερη, ιδανικότερη και πνευματικότερη ζωή. Για να επιτύχουν, λοιπόν, το σκοπό τους πολλές  φορές συγκρούονται με άλλα κείμενα,  με πρόσωπα ή καταστάσεις του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος. Καμιά φορά συγκρούονται  και με τον ίδιο τον εαυτό τους  όπως αυτός  εξελίσσεται μέσα στο χρόνο υπακούοντας στο νόμο του Ηράκλειτου. Πολεμώντας έτσι  «εκ του συστάδην», σώμα με σώμα, ο συγγραφέας  πορεύεται το συλλογικό και κάποτε το μοναχικό του δρόμο, επί  ασπαλάθων και εν μέσω στροβίλων. Προσπαθεί πάντοτε να ξεκαθαρίζει το αναγνωστικό τοπίο από ομίχλες και φενακισμούς, συνεχώς  υποψιασμένος για τις αλλότριες απάτες αλλά και για τις όποιες αυταπάτες του, που είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί του και οι χειρότεροι σύμβουλοι της  Γνώσης. Και δε φοβάται  καμιά μάχη ούτε νοιάζεται  αν συγκρουστεί ακόμα και με φίλιες δυνάμεις, όταν η καθεστωτική  νοοτροπία τις ξεστρατίζει  στο σύμπαν του μηδενός. Δε  νοιάζεται, επίσης, εάν κάποτε συμπίπτει  εν μέρει με πρόσωπα, συστήματα, και συμπεριφορές εν γένει  αποδοκιμαστέες. Είναι πανέτοιμος για την άρνηση, την εχθρότητα, τη λοιδορία, ακόμη και για την επικατάρατη σιωπή. Ο  συγγραφέας πολεμά επιπλέον και αυτούς που θεωρούν την ιστορία ως συστατικό  ή  παράρτημα της εκάστοτε κρατούσας «αλήθειας». Επιεικής  στις συγγνωστές ανθρώπινες αδυναμίες και σκληρός στην αθέμιτη (με τη φιλοσοφική έννοια του όρου) δύναμη, θέτει υπεράνω όλων τη διάσωση της ταυτότητας (εαυτού και των αλλήλων) από τις ορδές των υπαρκτών βαρβάρων που ευαγγελίζονται το ολέθριο. Διότι οι πραγματικοί βάρβαροι, ποτέ δεν ήταν και δεν θα είναι «μια κάποια λύσις» αλλά οι δημιουργοί όλων των  τραγικών και απελπιστικών αδιεξόδων της ανθρωπότητας.».

 (Από το βιβλίο του Πειραιώτη δικηγόρου, ποιητή και δοκιμιογράφου  Δ. Πιστικού, ‘Εκ του  Συστάδην (ΣΤΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΔΟΚΙΜΙΑ)’ εκδόσεις  Δωδώνη, ISBN 978-960-385-458-6 ).

Σημείωση: Το απόσπασμα από το ‘Εκ του Συστάδην’  απαντάει καλά  σε όλες τις κατηγορίες πτερού που ταυτίζονται με «το όλον σύστημα». 

 Όσο  για την ορθογραφία της λέξης γαμότο… από αιδημοσύνη όχι ηθική αλλά φυσική, παίρνω την πρωτοβουλία και την εγκιανιάζω έτσι, με όμικρον  επειδή πια η λέξη έχει χάσει την ετυμολογική της σημασία και έχει γίνει  επιφωνηματική έκφραση  που  φανερώνει τον ενθουσιασμό, το άχτι, τον καημό,  το παράπονο,την ανακούφιση, την ευχή, την αποτροπή, την αγανάχτηση, το γινάτι  και ίσως και πολλά άλλα. Από πείσμα, από γινάτι, για την τιμή των όπλων, για την αξιοπρέπεια και προ πάντων για την αλήθεια, για το γαμότο δηλαδή.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: