Faethoussa’s Weblog

Ἔπη ἔρποντά τε καὶ αἰνιττόμενα, νήπιά τε καὶ ἀφηρημένα καὶ ποτε πτερόντα.

Ο κύκλος με την κιμωλία (Από 3ο Γυμνάσιο Κερατσινίου, 26-03-2003)

Posted by faethoussa στο Φεβρουαρίου 17, 2008

Επειδή είμαστε αισιόδοξοι… επειδή πιστεύουμε σ’ αυτό που κάνουμε και μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας, αλλά και έξω απ΄ αυτήν…επειδή ευελπιστούμε ότι η ιστοσελίδα μας έχει μέλλον και βάθος όχι μόνο στο χρόνο… επειδή πίσω από την καταγραφή των γεγονότων του σχολείου μας δεν κρύβεται η ματαιοδοξία να δείξουμε πόσο ωραίοι (;;) είμαστε, αλλά η επιθυμία μας να σταματήσουμε στιγμές της ξένοιαστης ζωής των παιδιών που πολύ γρήγορα θα γίνουν ενήλικες… και επειδή κάποιοι ενήλικες σήμερα θα γίνουμε πολύ γρήγορα υπερήλικες… έστω ,και με καθυστέρηση ενός ολόκληρου χρόνου,- αφού είμαστε καλά και το μπορούμε- παρουσιάζουμε μια στιγμή αυτής της κοινής ζωής μας που τη βιώσαμε με ιδιαίτερη ευφροσύνη και που είναι καταγεγραμμένη στο εσωτερικό μας ληξιαρχείο.

Αναφερόμαστε στη θεατρική παράσταση που παρακολουθήσαμε στο Θέατρο «Βεάκη», τον περσινό θεατρικό χειμώνα. Η «Παιδική Αυλαία Γ. Καλατζόπουλος» του θεατρικού οργανισμού «Πολιτιστική Παρέμβαση» με την διασκευασμένη από το Γ. Καλατζόπουλο παράσταση του έργου του Μπ. Μπρεχτ «Ο κύκλος με την κιμωλία» μας ψυχαγώγησε όλους, μαθητές και δασκάλους. Διεύρυνε τη φαντασία μας, πρόσφερε εικόνες και απ’ αυτές την ενθάρρυνση να αγωνιζόμαστε για την αγάπη και την προσφορά, μας έπεισε ότι η πιο βέβαιη δικαιοσύνη είναι η αλήθεια, ότι η πίστη στις αξίες μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο.

«Άλλωστε αν το θέατρο έχει τη δύναμη να «μαθαίνει » στα παιδιά πώς να γίνουν ολοκληρωμένοι άνθρωποι, στους ενήλικες μπορεί… να το θυμίσει», σημειώνει στο πρόγραμμα η Πολιτιστική Παρέμβαση.

Παρακολουθήσαμε το έργο μέσα σε μια μουσική και χορογραφική ευρηματικότητα και πανδαισία. Μέσα από τους χαρούμενους ρυθμούς , την απόλυτη αρμογή της μουσικής με τους στίχους και την δραματοποίηση από το χορό, απολαύσαμε το περιεχόμενο και τα μηνύματα του έργου, εμβαθύναμε στα συναισθήματα και στις σκέψεις, αναζητήσαμε χαρούμενα ο καθένας το εσωτερικό του πρόσωπο και τη θέση μας στα ζητήματα της δικαιοσύνης, του πολέμου, της αγάπης, των κοινωνικών συμβάσεων…Αν άλλοι δεν είχαν προλάβει να πουν τι είναι η σοβαρή μουσική , να την ταυτίσουν δηλαδή με το βαρύ και τη θλίψη (ας θυμηθούμε ότι ποιοτική μουσική και τραγούδια ακούγονται από τα Μέσα …μόνο τη Μεγάλη Βδομάδα…!!!) , θα λέγαμε ότι αυτή ήταν μια πραγματικά σοβαρή μουσική και σύστοιχα μια πραγματικά σοβαρή χορογραφία.Αντιγράφουμε από το πρόγραμμα:

«Φέτος, συναισθανόμενοι την ευθύνη που μας επιβάλλουν τα παραπάνω (Σημ. τα αναφερόμενα από την Πολιτιστική Παρέμβαση), αποφασίσαμε να ανταποκριθούμε στην προτροπή πολλών γονέων, δασκάλων και καθηγητών και να ανεβάσουμε και πάλι, ύστερα από εφτά χρόνια, το έργο που μας χάρισε τη μεγαλύτερη επιτυχία: Ο Κύκλος με την Κιμωλία, είναι μια αλληγορία με θέμα την αγάπη, στηριγμένη στο πανάρχαιο μύθο:

Μια βασίλισσα, κυνηγημένη από στασιαστές, εγκαταλείπει το μωρό της το βρίσει η υπηρέτριά της και αποφασίζει να το πάρει για να το γλυτώσει από τους διώκτες του. Κυνηγημένη πλέον κι αυτή, υποφέρει τα πάνδεινα για να του εξασφαλίσει μια στέγη και λίγο γάλα. Μια αληθινή αγάπη αναπτύσσεται ανάμεσα στο παιδί και θετή του μητέρα, ώσπου μετά από χρόνια, το καθεστώς αλλάζει και το παιδί γίνεται ο νόμιμος κληρονόμος του θρόνου και μιας αμύθητης περιουσίας.
Τότε εμφανίζεται η φυσική του μητέρα και το διεκδικεί.
Και ο «ιδιόρρυθμος» δικαστής Αζτάκ, θα κάνει το πείραμα: Βάζει το παιδί στη μέση ενός κύκλου και ζητάει από τις δύο «μητέρες» να το τραβήξουν από το ένα χέρι η καθεμία, για να αποδειχθεί ποια από τις δυο αξίζει να το έχει υπό την κηδεμονία της.

Εσείς βέβαια προβλέπετε το τέλος. Οι μικροί θεατρόφιλοι όμως που θα παρακολουθήσουν την παράστασή μας, πιστεύουμε ότι πολλά θα διδαχθούν από το θέμα του έργου, αλλά και θα ευχαριστηθούν από το καλλιτεχνικό επίπεδο του θεάματος που ετοιμάσαμε με μεγάλη προσοχή, όπως πάντα…»
Γιάννης Καλατζόπουλος.Ο συνθέτης της μουσικής κ. Δημήτρης Λέκκας σημειώνει.

«…Και τώρα θα σας αποκαλύψω τα φοβερά μυστικά της δουλειάς μου. Αν θέλω να γράψω για θεατρικό, φροντίζω να μου έρχονται αμέσως οι μουσικές, που να έχουν συνάμα όλη τη σκέψη, την τεχνική και την αίσθηση από την πρώτη στιγμή. Κατόπιν, αν μεν το έργο είναι για μεγάλους, απλοποιώ τη μουσική έως εκεί που την αντέχουν· αν όμως πρόκειται για παιδική παράσταση, την αφήνω εκεί που είναι ή μάλλον την κάνω αρκετά πιο πολύπλοκη. Η συνταγή μου για τα παιδικά είναι: απόλυτη υγεία, τόνοι αισιοδοξίας, λαμπερή ενορχήστρωση και πολύ έντεχνη επεξεργασία, το δεύτερο μυστικό μου είναι να γνωρίζω όσο μπορώ περισσότερα για το έργο, αλλά να αποφεύγω να διαβάζω το κείμενο και , αν είναι δυνατό, να μην πάω ούτε σε μία πρόβα. Το τρίτο μυστικό έχει να κάνει με τη διάρκεια της μουσικής στο χρόνο. Αν λοιπόν θέλετε να μην παλιώνουν οι μουσικές σας, μην παρασύρεστε από φανταχτερούς ήχους της τελευταίας τεχνολογικής μόδας, γιατί σε δύο χρόνια θα ακούτε και θα σιχαινόσαστε. Προτιμήστε, αντίθετα, δημιουργικές εξάρσεις με κλασικά ακούσματα και με φυσικά όργανα, και θα έχετε τι κεφάλι σας ήσυχο.

Πολλοί, και μάλιστα ξένοι, μου λένε όλοι τα ίδια πράγματα, ότι δηλαδή μ’ αυτό το αρχαιότερο μιούζικαλ της δυάδας μας έχουμε φτιάξει κάτι αναπάντεχο, που μοιάζει σχεδόν αντιφατικό: έναν Μπρεχτ Μεσογειακό. Ελπίζω να το ευχαριστηθείτε και να μας έρθουν και πολλά μεγάλα παιδιά της δεύτερης και τρίτης ηλικίας.».

ΔΙΑΣΚΕΥΗ – ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γ. Καλατζόπουλος ΜΟΥΣΙΚΗ: Δ. Λέκκας. ΣΚΗΝΙΚΑ – ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Σπ. Κωτσόπουλος. ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ: Κ. Ανδριοπούλου. ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: Στ. Γούτης.

ΠΑΙΖΟΥΝ: Γιάννης Καλατζόπουλος, Κώστας Δαρλάσης, Σπύρος Κωτσόπουλος, Χριστίνα Βαλώση, Γιάννης Γούνας, Εύα Δημητρίου.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:Μίρκα Καλατζοπούλου.τηλ. 210 3825.773 και 210 6741.487.Θέατρο «Βεάκη» Στουρνάρη 32, τηλ. 210 5223 522.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
Αρέσει σε %d bloggers: