Faethoussa’s Weblog

Ἔπη ἔρποντά τε καὶ αἰνιττόμενα, νήπιά τε καὶ ἀφηρημένα καὶ ποτε πτερόντα.

Φαγοκύττωση, εφυμενίδα, φωσφορυλίωση (Από 3ο Γυμνάσιο Κερατσινίου, Δεκέμβρης 2007)

Posted by faethoussa στο Φεβρουαρίου 18, 2008

 Η ΠΑΡΑΦΡΟΣΥΝΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ
Οι Έλληνες πεθαίνουν νωρίς! Από τις πρώτες θέσεις που κατείχε η χώρα μας ως προς την μακροβιότητα των κατοίκων της, βρίσκεται τώρα στην 11η, ανάμεσα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αιτία το κάπνισμα, η παχυσαρκία και οι συνέπειές της, τα τροχαία… λένε οι ειδικοί. Και ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να καθιερωθεί η διδασκαλία του μαθήματος αγωγή υγείας στα σχολεία μας.

Στο δικό μου σπίτι συμβαίνουν τα εξής: Τα παιδιά μου τσακώνονται! Τι πιο συνηθισμένο; θα μου πείτε. Το ασυνήθιστο είναι ότι για βρισιές χρησιμοποιούν λέξεις όπως νουκλεοτίδιο, κωδικόνιο, μεθειονίνη, ιστιδίνη, φαγοκύττωση, εφυμενίδα, φωσφορυλίωση, ακετυλοσυνένζιμο και άλλα παρόμοια… κι εγώ η φτωχή και ταπεινή μητέρα δεν μπορώ να εννοήσω το μέγεθος της ύβρεως που ο καθένα εκτοξεύει στον άλλο, αλλά παρηγοριέμαι διότι τις βρισιές αυτές τις ξεχνάνε μόλις παραδώσουν το γραπτό τους στο διαγώνισμα της βιολογίας.

Ωστόσο έχω ένα πρόβλημα. Δεν μπορώ να τα πείσω να μην κάνουν ηλιοθεραπεία το καταμεσήμερο, να μην δέχονται τα σφηνάκια που κερνάνε οι διάφοροι ιδιοκτήτες μπαρ, ή να τους εξηγήσω τι παθαίνω όταν λέω ότι μου πρήξανε το συκώτι. Ελπίζω ωστόσο και προσδοκώ ότι ανεβαίνοντας τις βαθμίδες της παιδείας θα μάθουν όλα αυτά τα χρήσιμα για την καθημερινή τους πρακτική και τη ζωή τους γενικά. Ματαίως!!!

Τέσσερα παιδιά στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης και μάλιστα σε διακεκριμένα δημόσια σχολεία, δεν μου είπαν ποτέ ότι διδάχτηκαν πώς επενεργεί το τσιγάρο στους πνεύμονες, ποιες είναι οι συνέπειες της αλκοόλης, τι σημαίνει ουσιοεξάρτηση, πώς θα προστατευτούν από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, ποια είναι η αξία του νερού στις μέρες μας …ξέρω ότι κάποιες μικροαναφορές γίνονται στο μάθημα της βιολογίας και ότι κάποιοι καθηγητές μάχονται ηρωικά να τους οργανώσουν εκτός μαθήματος δραστηριότητες, όσο δεν τους κόβουν τα φτερά αξιολύπητοι διευθυντές, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι το όλο σύστημα θεωρεί μάλλον ότι δεν χρειάζεται να εκπαιδευτούν οι νεώτερες γενιές σ’ αυτά τα θέματα.

Τα παιδιά μου επίσης συμμετέχουν σε προγράμματα διεθνών ανταλλαγών. Κάθε φορά λοιπόν που επισκέπτονται ξένες χώρες, φιλοξενούμε ή αλληλογραφούν με παιδιά του εξωτερικού, γίνονται θηρία, γιατί διαπιστώνουν ότι οι αλλοδαποί φίλοι τους μιλάνε άπταιστα ξένες γλώσσες, χωρίς να έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα, ενώ πηγαίνουν με χαρά στο σχολείο και δεν έχουν κανένα άγχος για την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια.

Κι αναρωτιέμαι τι έχουν κάνει τα ελληνόπουλα για να τιμωρούνται έτσι; φέτος η αγανάκτησή μας ξεχείλισε οικογενειακώς. Το καλλιτεχνικό γυμνάσιο στο οποίο πηγαίνει η μία μου κόρη, δεν είχε καθηγητές για περίπου δύο μήνες. Τα λεωφορεία που μεταφέρουν μαθητές σ’ αυτό το σχολείο τα οδηγούν άνθρωποι που μυρίζουν αλκοόλ (σύμφωνα με τις περιγραφές των παιδιών) κάνουν επίδειξη μαγκιάς με το να τρέχουν και να φρενάρουν απότομα, ή κατεβάζουν στην Αγία Παρασκευή παιδιά που πρέπει να πάνε στου Παπάγου και στο Μαρούσι, παιδιά που πρέπει να πάνε στα Μελίσσια. Σε έναν τέτοιο οδηγό μάλιστα που είχε μόνο ένα δρομολόγιο, παρά τις πολλές, γραπτές, ατομικές και συλλογικές καταγγελίες γονέων, έδωσαν πέρυσι τέσσερα δρομολόγια.

Όσο σκέφτομαι επίσης ότι έγιναν πάλι κρίσεις διευθυντών – σα να λέμε κάτι σαν πνευματικοί ηγέτες- και για άλλη μια φορά καταλαμβάνουν πολλές από αυτές τις θέσεις κάποιοι τύποι που δεν ξέρουν από διαπαιδαγώγηση, που δεν έχουν διοικητικές ικανότητες, που θα κόβουν τα πόδια σε όποιον εκπαιδευτικό έχει φλόγα για το λειτούργημα και αγάπη για τα παιδιά, αλλά έχουν το χρώμα, μου ’ρχεται να ζητήσω μετάθεση για άλλον πλανήτη. Πέστε μου είμαι τόσο παράφρων;

ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΑΤΟΥΦΑ- ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ, Μια ανυπεράσπιστη μητέρα» Αναδημοσίευση. Άρθρο από την εφημερίδα ‘Φλυαρία, Τοπική Μηνιαία Έκδοση Χαλανδρίου’, Αρ. Φ. 151, Νοέμβριος 2007.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: