Faethoussa’s Weblog

Ἔπη ἔρποντά τε καὶ αἰνιττόμενα, νήπιά τε καὶ ἀφηρημένα καὶ ποτε πτερόντα.

Μεγάλε, ζημίε! (πατάτε; όχι καρπούζια!)

Posted by faethoussa στο Μαΐου 15, 2008

 

                                   Δεν αξίζει τον κόπο;      

   Αν δεν θέλουμε να  αποσυνδέσουμε το πλυντήριο ρούχων από την μόνιμη  αποχέτευση…

Αν δεν θέλουμε  να  φοβόμαστε να πλύνουμε τα χέρια μας…

Αν δεν θέλουμε να σφουγγαρίζουμε με το νερό από τη μακαρονάδα…

      

«Τί προβλέπεται για την Ελλάδα λόγω της κλιματικής αλλαγής;

Σύμφωνα με τις μελέτες της καθηγήτριας του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Ε.Μ.Π. του Τομέα Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος, κ. Μαρίας Μιμίκου, σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας θα υπάρξει σημαντική επιδείνωση της επικινδυνότητας των πλημμυρών κατά τη χειμερινή περίοδο και σημαντική επιδείνωση της δριμύτητας της ξηρασίας το καλοκαίρι. Προβλέπονται, επίσης, μια σειρά από πιθανές επιπτώσεις στη δημόσια υδροδότηση, οι οποίες είναι:

 • Μειωμένη αξιοπιστία των άμεσων απολαβών από τα επιφανειακά νερά.
 • Αλλαγή της αξιοπιστίας των ταμιευτήρων (αυξημένη επικινδυνότητα, εξάρτηση από την εποχιακή παροχή).
 • Μειωμένη αξιοπιστία των δικτύων διανομής νερού.
 • Αύξηση της ζήτησης του νερού για οικιακή χρήση και άρδευση και ταυτόχρονα μείωση της διαθεσιμότητάς του – κυρίως κατά τους θερινούς μήνες όπου και η μεγαλύτερη ζήτηση.
 • Αύξηση του κινδύνου πλημμυρών και καταστροφών, λόγω ραγδαίων βροχοπτώσεων – ιδιαίτερα σε πόλεις, όπου οι αγωγοί ομβρίων δεν έχουν κατασκευαστεί με προδιαγραφές για βροχοπτώσεις μεγάλης έντασης.
 • Μεταβολές στη χλωρίδα και πανίδα των ποταμών και των υγροβιότοπων. 

Οι πιθανές επιπτώσεις στην παραγωγή ενέργειας είναι: (1) Ακανόνιστες εναλλαγές στο ενεργειακό δυναμικό (2) Αυξημένη επικινδυνότητα στην ετήσια παραγωγή ενέργειας (3) Μειωμένη διαθεσιμότητα νερού ψύξης κατά τους θερινούς μήνες.»

Το κείμενο ανήκει στο “Δίκτυο  Μεσόγειος  sos” .

 Μεθερμηνευόμενο  μας προειδοποιεί: Έρχονται μέρες που θα πούμε το νερό νεράκι.

  Τι μπορούμε να κάνουμε  για να αποτρέψουμε τις επιπτώσεις από τις κλιματικές αλλαγές;

Δεν ξέρω τι μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε τις ίδιες τις κλιματικές αλλαγές, αλλά μέχρι τότε και για να μη διψάσουμε, για να έχουμε νεράκι να κάνουμε τα μπάνια μας, να ποτίζουμε τα λουλούδια ή τους κήπους μας  (η γράφουσα είναι αστή…) προτείνω:

                      Α:  στην τουαλέτα

Αν μειώσουμε  κατά ένα  τα ντουζ της εβδομάδας…

Αν την ώρα που σαπουνιζόμαστε κλείνουμε την βρύση…

Αν στο ξύρισμα δεν αφήνουμε την  βρύση ανοιχτή…

Αν μια φορά μόνο την εβδομάδα βάζουμε μια λεκάνη στην μπανιέρα για να μαζέψουμε νερό που ξεπλένουμε τις σαπουνάδες από πάνω μας, για να το χρησιμοποιήσουμε στην τουαλέτα…

Αν  μειώσουμε τις πλύσεις των ρούχων κατά  ένα πλυντήριο την εβδομάδα (ας φορέσουμε μια μπλούζα ή ένα παντελόνι μια μέρα παραπάνω, δεν θα βρωμίσουμε!)…

Αν στο πλύσιμο των δοντιών δεν αφήνουμε την βρύση ανοιχτή…

Αν περιμένοντας  το ζεστό νερό να φτάσει στη βρύση, μαζεύουμε το κρύο για την τουαλέτα…

Αν μειώσουμε  στο καζανάκι  την ποσότητα του καθαρού νερού που   φεύγει για την τουαλέτα…

Αν μειώσουμε  έστω κατά ένα  τα μπάνια με τη μπανιέρα γεμάτη… θα έρθει καιρός που  ούτε τα χέρια μας δεν θα μπορούμε να πλύνουμε…

 

                          Β: Στην κουζίνα.

Ας πλύνουμε μια φορά την εβδομάδα τα πιάτα με σαπουνάδα  και  πρώτο  ξέπλυμα  σε λεκανάκι…

Ας  πλύνουμε τα χόρτα σε λεκανάκι και ας ρίξουμε το νερό στις γλάστρες..

Ας πλύνουμε και μια φορά την εβδομάδα τα πιάτα μας με πράσινο ή άσπρο παραδοσιακό σαπούνι και ας ξεπλύνουμε με λεκανάκι. Το νερό που θα χρειαστούμε θα είναι πολύ λιγότερο.

Ας χρησιμοποιούμε το πλυντήριο πιάτων  μόνον όταν είναι εντελώς  γεμάτο.

 

                 Γ: Στο μπαλκόνι και στο πεζοδρόμιο

 Ας μην πλύνουμε το πεζοδρόμιο με το λάστιχο ποτίσματος! Είναι πολύ εγωιστικό να  ξοδεύουμε το νερό για να δροσίσουμε ή να καθαρίσουμε το πεζοδρόμιό μας όταν πολλοί συνάνθρωποί μας δεν έχουν να πιουν… και πολύ χαζό εκ μέρους μας αν με τη σπατάλη μας  εξαναγκάσουμε την εταιρεία υδροδότησης να μας χαλιναγωγήσει με πρόστιμα και μεγάλους περιορισμούς.

Ας μην ρίχνουμε εξαρχής νερό στο μπαλκόνι. Ας ξεκινήσουμε με ένα καλό σκούπισμα  και ας συνεχίσουμε  με το λάστιχο. Θα χρειαστούμε πολύ λιγότερο νερό.  Πολύ εξυπηρετικό είναι  το εργαλείο που  τραβάει τα νερά εύκολα γλείφοντας το πάτωμα και φυσικά μαζί του όχι μόνο τα σκουπίδια, αλλά και κάθε ίχνος σκόνης. Θα το βρείτε στα καταστήματα που πουλάνε μπογιές, εργαλεία, είδη κιγκαλερίας. Είναι το εργαλείο με το οποίο καθαρίζουν τα τζάμια, αλλά με χοντρό  λάστιχο που αντέχει στην τριβή με το πάτωμα.  Δοκιμάστε το, είναι απίθανο!

   Τελικά ένα ντους τη βδομάδα είναι 52 το χρόνο. Με αυτή τη λογική 52 καζανάκια, 52 πλυσίματα με το πλυντήριο πιάτων… και αν τα πολλαπλασιάσουμε επί 1 εκατομμύριο – ας υποθέσουμε ότι στην   Ελλάδα ευαισθητοποιούμαστε μόνο  1 εκατομμύριο…-  φτάνουμε σε πολλές χιλιάδες εξοικονόμησης καθαρού νερού.  Δεν αξίζει τον κόπο;

 

 

 

*« 11 τρόποι εξοικονόμησης  νερού στον κήπο και το αυτοκίνητο.

 1. Δεν ποτίζουμε υπερβολικά τον κήπο μας. Κατά γενικό κανόνα, οι χλοοτάπητες χρειάζονται κάθε 5 έως 7 ημέρες το καλοκαίρι και 10 έως 14 ημέρες το χειμώνα. Μια ισχυρή βροχή ικανοποιεί τις ανάγκες σε νερό για διάστημα 2 εβδομάδων.
 2. Ποτίζουμε τον κήπο μας νωρίς το πρωί, όταν η θερμοκρασία και η ταχύτητα του αέρα είναι οι χαμηλότερες. Αυτό μειώνει τις απώλειες νερού από την εξάτμιση.
 3. Αποφεύγουμε την υπερβολική χρήση λιπασμάτων, η οποία αυξάνει τις ανάγκες για νερό.
 4. Ποτίζουμε με το νερό του ενυδρείου μας τα φυτά. Το νερό αυτό είναι πλούσιο σε άζωτο και σε φώσφορο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα.
 5. Τοποθετούμε στην άκρη του λάστιχου του ποτίσματός μας βρύση, ώστε να προσαρμόζεται η ροή στις απαιτήσεις μας για να αποφεύγονται οι σπατάλες.
 6. Δεν αφήνουμε τους ψεκαστήρες ή τα λάστιχα ποτίσματος αφύλακτα. Τα λάστιχα ποτίσματος στον κήπο μπορούν να σπαταλήσουν πάνω από  2,5 κυβικά μέτρα νερό  μόνο σε μερικές ώρες. Χρησιμοποιούμε ένα χρονόμετρο κουζινών για να θυμόμαστε πότε να το κλείσουμε.
 7. Για τον καθαρισμό της αυλής μας χρησιμοποιούμε σκούπα αντί για τρεχούμενο νερό. Αποφεύγουμε την εγκατάσταση των διακοσμητικών κατασκευών όπου χρησιμοποιείται νερό π.χ. τα σιντριβάνια, εκτός εάν το νερό ανακυκλώνεται.  Εντοπίζουμε πιθανές απώλειες λόγω της εξάτμισης και της διεύθυνσης του αέρα.
 8. Προτιμούμε τα πλυντήρια των αυτοκινήτων τα οποία ανακυκλώνουν το νερό. Εάν πλένουμε μόνοι το αυτοκίνητό μας προτιμούμε περιοχές με γρασίδι.
 9. Προτιμούμε να πλένουμε τα χόρτα , τα φρούτα και τα λαχανικά σε μια λεκάνη νερό, αντί κάτω από συνεχώς ανοιχτή  βρύση και με το νερό αυτό  μπορούμε να ποτίσουμε τις γλάστρες.
 10. Είναι προτιμότερη η εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος. Βεβαιωνόμαστε ότι λειτουργεί σωστά και δεν υπάρχουν διαρροές κατά μήκος του δικτύου, ελέγχοντας τακτικά τα λάστιχα του ποτίσματος, τους συνδετήρες και τα βήσματα.
 11. Επιλέγουμε φυτά τα οποία είναι ανθεκτικά  στις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής.».

*: Από το περιοδικό ΄Χαλάνδρι, περιοδικό δήμου  Χαλανδρίου-Μάρτιος/Απρίλιος 2008, τεύχος Νο 19΄.

 

             Δ:  Κέρδη και ζημίαι

1.    Μπόλικο νερό για πολύ καιρό.

2.    Πολύ νερό για πολύ καιρό.

3.   Νερό να πιουν κι οι κότες!  Για πολύν καιρό.

4.   Ζημίε μεγάλε σε όσους  θέλουν να εκμεταλλευτούν τη λειψυδρία.

 

Δεν αξίζει τον κόπο;

 

 

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: